Hogyan született és vált valóra a Serendib Projekt

Beköltözöm Sri Lankába

Beköltözöm Sri Lankába

Zafír a kútban

2019. november 14. - Serendib

– Tudom, hogy ott a zafír a kútban – mondogatja Sunil egy ideje. – Megbontjuk a kutat!

És egy nap nekilátnak. Elsőként a kút mélyét kezdik bontani, s nőni kezd a kitermelt illam – a drágakövet rejtő réteg – kupaca.

Kép 2327.jpg

A mosás a kút kiszivattyúzott vizében, a kertben történik. Nagypapa, aki két házzal odébb lakik, egyre gyakrabban fordul elő a bánya körül. Annak idején ő adta a földet a lányának, hogy legyen hová építkezniük, de ha drágakövet rejt a kút, abból őt is rész illeti. A feszültség napról napra nő a két férfi között.

Kép 2306.jpg

Ayanthi egy diplomata ügyességével közvetít a két férfi között, mindenki igazságát szem előtt tartva. 

Mintha a szomszédok is gyakrabban tűnnének fel, kíváncsi pillantásokat vetve a ház mögött dolgozó csapat felé, de senki nem megy közel, az nem lenne illő.

Kiváltságos idegenként velük izgulom végig az első két mosást követő kőnézegetést, de semmit sem találnak. Talán az én jelenlétem is gátolja a szerencsét – gondolom, és a szobám hűvösében várom a folytatást. Nem sokáig. Sunil komoly arccal lép a szobába, de nem képes sokáig tartani magát, fülig szalad a szája, úgy tartja elém a tenyerét: – Ezt nézd, Gabi akka! – ragyog. – Tudtam én, hogy van zafír a kútban! 

Gabo (2).jpg

Nézem a piszkos, szürkéskék kristályt, akkora, mint a hüvelykujjam. Még csak nem is ragyog! De Sunil és a csapat életét egy csapásra megváltoztatja; majd kétmillió forintnyi összeget kapnak érte. És Serendipity–hatás működésbe lép: még két zafír kerül elő az egykori kútból.

Kép 2279.jpg

Hamarosan emeletes, oszlopos – tornácos ház áll a régi kis ház helyén, melynek emlékét leginkább csak az én fotóim őrzik.

A „szerencse” azonban önmagában nem elég. Sokan járnak nagy szerencsével életükben legalább egyszer, de nem mindenki jut messzire vele. Sunil tudja az okát: – Nincs elképzelésük – mondja –, így csak elköltik a pénzt.

A következő látogatásom alatt a csapat újra szerencsével jár, majd megint, egy évvel később. A szomszédok mosolya egyre szívélyesebbé válik, és kérdezgetni kezdik, nem akarnék–e náluk is vendégeskedni egy kicsit.

A régi kis ház.jpg

Látogass el webshopunkba, nézd meg a Serendib Drágakőékszereket!

www.serendibjewels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://serendibmese.blog.hu/api/trackback/id/tr3815306078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása