Hogyan született és vált valóra a Serendib Projekt

Beköltözöm Sri Lankába

Beköltözöm Sri Lankába

A Serendib Drágakő Ékszerek

2019. november 01. - Serendib

 

A Serendib ékszerek szerelemből születtek, sőt, szerelmek egész sorából.

Először is beleszerettem Sri Lankába; a kis trópusi sziget elképesztő változatosságába, a lagúnás, homokos, sziklás, vagy dzsungel borította tengerpartoktól a szelíd dombvidékeken át a kétezer méternél is magasabb hegycsúcsokig. S a földrajzi változatosság mellett – itt az Egyenlítőtől 6-9,5 fokra – az élővilág bámulatos gazdagságába.

the_big_mara_gaha.jpg

Esténként, mikor elcsendesedik a környék, ratnapurai családommal hallgatjuk még egy kicsit a sötétedés után felhangzó dzsungelkórust – a milliárdnyi rovar zúgását, ciripelését, berregését fel-feltörő madarak rikoltását, s fák lobjainak mindezt aláfestő susogását.

Reggel aztán együtt ébredünk: az egész „falu” – ahogy az emberek városrészüket nevezik. A magas páratartalom, meg persze a meleg miatt itt nem zártak a házak, a falak és a tető között mindenhol van egy 20-30 centis rés. A közös hang-tér pedig tovább erősíti az amúgy is családias létezést.

2ffvza2zeqovj2svhdmmumdpfnvecahmce9nmwwkssddrvphm95kxtvkwvatzk5jowfmzwqb2mboaui6423yqcwsp84uqhl8vwdwdx6mdnh2rt4nwknvrd59nwm74.jpg

Sri Lankán még az idegeneket is öcsémnek – bátyámnak, nénémnek – húgomnak stb. szólítanak, és családtagként is bánnak egymással. Ez a közösségi lét az, ami leginkább bearanyozza az itteni hétköznapokat.

Sri Lanka megőrizte közösségi társadalmát, vagyis az emberi kapcsolatok alapja még mindig az együttműködés, nem pedig a verseny – bár a globalizáció hatására a folyamat itt is elindult. De most még nyílt tekintetek, jóindulat és segítőkészség vesz körül, amitől az ember szíve könnyűvé, szinte súlytalanná válik. Az Ázsiában általános kedvességnek ez adja itteni egyedi, sajátos ízét.

Sri Lankán mosolyog rád a világ. El sem kell kezdened, elég, ha visszamosolyogsz.

21prtjkrxpqybj4wuxscwv5qplninwrxfbcwnsx7send7frcms6qhmwatke6ngkpamqz7jrskepscfzt8r74cvey6bv4b9nez9erpprenfj42wp1novuebxm4krjvjpj8224hc3afjjewxekwvlkfaw.jpg

E szárnyaló boldogságba toppant be új ajándékként az ásványok, kristályok, különleges drágakövek iránt fellobbant szenvedély. Nem csoda! Hisz Sri Lankát az ókor óta a drágakövek földjeként ismeri a világ. A zafírok mellett azonban 71 különféle drágakövet bányásznak az országban, azon belül is elsősorban Ratnapurán, jelenlegi otthonomban és környékén. E szépségek nagy részét azonban a tökéletesre csiszolt ékköveket befoglaló ékszeripar nem hasznosítja, így a bányászok elteszik őket a „bottle”-be, hogy majd baráti gesztusként odaajándékozzák valami szerencsésnek.

A Serendib ékszerek ötlete 2006-ban született, mikor egy évet közöttük éltem. Akkor még csak engem gyönyörködtettek szépséges szabálytalanságaik, mindenki mosolyogva csóválta a fejét, de csak összegyűjtöttek nekem úgy egy mázsányi drágakövet, kristályt, különleges ásványokat.

serendib_gems.jpg

Az azóta eltelt időben a piacon is megjelent és megerősödött egy olyan vásárlói igény, mely a klasszikus értékek szilárd alapján az örök harmónia új, eredeti és egyedi megnyilvánulásait keresi, a szabad, integrált szellem alkotásait.

Ugyanebben a szellemben a „fejlett világ” ékszeripara is felfedezte a természetes formájukat inkább megőrző, különleges kövekben rejlő lehetőségeket, melyeket épp a hagyományos, fazettált csiszolást kizáró formák, jellemvonások tesznek egyedivé.

Ezüstbe álmodott drágaköveinket ez az egyediség jellemzi, ahogy az általuk inspirált Serendib ékszereket is, melyeknél a kövek dominanciája letisztult, klasszikus vonalakba foglalva egyedi, új harmóniát hoz létre, mesteri, kézműves kidolgozásban.

Mindezeken túl a kövek őrzik a bányászokat éltető reményt, az ékszerek pedig a barátokká vált ratnapurai ezüstművesek tudását, bizalmát és elkötelezettségét; számtalan közeli és távoli barát segítőkészségét, jóindulatát, s mindannyiunk egymás iránt érzett szeretetét és tiszteletét.

A Serendib ékszerprojekt egyben közösségi projekt is: célja, hogy mint minden „szerelemgyerek”, szépséget hozzon a világba. Azok számára, akik viselik majd az ékszereket, azok számára, akik megalkották őket, és Neked is, aki a blogot olvasod, hogy megismerhesd e különös, szép és kedves világot; az ékszerek készítőit, a bányászokat, a drágaköveket, a drágakövek sokaságával elhalmozó vidéket, a Sri Lanka-i életet. És azokat a meglátásokat, melyek sajátos helyzetemből fakadtak: belülről ismerhettem meg mindkét kultúrát, Keletet és Nyugatot, és ennek köszönhetően kívülről nézhetem mindkettőt.

katiaekke.jpg

 Látogasd meg webshopunkat!

www.serendibjewels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://serendibmese.blog.hu/api/trackback/id/tr515278012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása